skip to Main Content
Prikkelbare Darm Syndroom

Prikkelbare darm syndroom

Hoe klachten bij prikkelbare darm syndroom verminderen?

Wie veel op reis is of gaat, kan op een dag een keer last krijgen klachten als buikpijn, verstopping, diarree, darmkrampen of een opgeblazen gevoel. En dat zonder achterliggende oorzaak. Vaak gaat het vanzelf over. Maar als klachten langer dan drie maanden aanhouden, kan het prikkelbare darm syndroom (PDS) de boosdoener zijn. Hoe kun je je klachten verminderen? In dit blog lees je hier meer over.

Manieren om hinderlijke darmprikkels te verminderen

Er zijn allerlei verschillende manieren om je darmen te kalmeren. Vaak kun je dat zelf doen. En soms is daar de hulp van een arts, diëtist of psycholoog bij nodig. Manieren om je darmen te kalmeren zijn:

  • Medicijnen en supplementen
  • Probiotica
  • Pepermuntolie
  • Dieet of FODMAP
  • Vezels
  • Regulatie van de ontlasting
  • Stressvermindering en ontspanning

Natuurlijke middelen

Soms helpen medicijnen de darmen te kalmeren. Maar iedereen wil natuurlijk eerst zelf proberen om van de klachten af te komen. We geven een aantal tips. Probeer bepaalde supplementen uit, zoals probiotica of pepermuntolie. Die kunnen je darmen ondersteunen. Ook voeding kan helpen. Zo zijn psylliumvezels bijvoorbeeld heel geschikt bij zowel verstopping als diarree. Soms merk je zelf al dat je na het eten van bepaalde voedingsmiddelen meer darmklachten krijgt. Laat die voedingsmiddelen dan weg uit je dieet en gebruik andere middelen waarvan je merkt dat je minder klacht hebt. Om te ontdekken welke voedingsstoffen klachten bij je veroorzaken, kun je het FODMAP dieet proberen. We zeggen niet dat het makkelijk is hoor. De hulp van een diëtist of huisarts kan dan handig zijn. Ook stress en angst kunnen darmklachten bevorderen. De communicatie tussen je hersenen en je darmen zijn dan verstoord. Zorg dus altijd genoeg ontspanning en rust in je leven. Mindfulness is dan misschien een idee. In het algemeen geldt bij het prikkelbare darm syndroom: zorg voor een gezond en gevarieerd eetpatroon, drink voldoende water, ga af en toe lekker sporten met een matige fysieke inspanning en neem voldoende rust. Dan kom je al een heel eind.

Test op darmklachten

Heb je vaak last van buikpijn, verstopping, diarree, darmkrampen of een opgeblazen gevoel? Dan kun je natuurlijk je darmen laten testen op het prikkelbare darm syndroom.

Heb je nog vragen over dit artikel? Stuur ze naar ons contactformulier.

Back To Top